Ny på trening

Det er ikke lett å plutselig møte opp på trening med valp eller voksen hund. Derfor er det her litt info om det å være ny på trening. Hva du trenger, hva du bør tenke igjennom og hvordan du skal forholde deg på treningen:

Først og fremst, tingene det er kjekt å ha med på trening:
– Godbiter, veldig mange, gjerne forskjellige typer. Her duger nok ikke det vanlige fôret som hunden spiser hjemme. Skjær opp grillpølser, ostebiter, fiskepudding, kylling, kjøttbiter. Vi anbefaler ikke de vanlige godbitene man kjøper, det fungerer så mye bedre med de man lager selv.
– Noe å sitte på, campingstol eller krakk.
– Klær som tåler å få en hundesnute eller pote på seg og gode sko.
– Kaffe og kopp, i tilfelle du liker deg der og vil være litt lenger
– Godt humør og pågangsmot.

Hva du bør tenke igjennom:
– Hvor vant er hunden din til andre hunder? En hund som enten er vant til kun å leke med andre hunder, eller som kanskje aldri har hilst på en annen hund vil ha litt større problemer med å tilpasse seg på treningen. Den kan bli veldig ivrig og bjeffe, enten fordi den vil hilse, eller fordi den vil ha de andre hundene på avstand. Dette er helt normalt, ikke mist motet av den grunn. Sett deg heller litt unna, ikke mas på hunden og belønn den med godbiter hver gang den kikker på deg.
– Hva er det jeg er ute etter? Tenk over hva du vil at hunden skal lære seg, hvordan kan du best legge til rette for det.

Hvordan skal du forholde deg på trening?
Ta hensyn til andre!
– Snakk med oss og få litt orientering om hvordan vi legger opp treningene før du tar ut hunden av bilen. Det er lettere å snakke sammen uten hunden tilstede, for man trenger å ha fullt fokus på hunden når den er ute av bilen.
– Vi må alle hjelpe hverandre til å lykkes i vår trening av hund.
– Ikke vær redd for å spørre om det er noe du lurer på.

Ha full fokus på hunden din når den er ute
– Bruk gjerne deler av kvelden til å være sosial og sitte å småprate med andre, men da kan hunden få være i bilen og slappe av så lenge. Avslappingstrening skal være en øvelse der ditt fokus er på hunden og ikke menneskene rundt.

– Legg opp treningen slik at hunden lykkes og får en positiv opplevelse av treningen.
– Observer hunden din i forhold til andre hunder. Hunder opplever stirring som en provoserende og/eller truende handling. Mange konflikter mellom hunder kan unngås om vi hindrer hundene i å stirre.
– Gi hunden en pause i bilen hvis du ikke er fokusert, i humør eller konsentrert nok til å trene.

Hilsing mellom hunder skal kun skje om det er avtale mellom eierne. Husk at stramt bånd hindrer hundens språk og det kan oppstå misforståelser mellom hundene.

Tren kontakt/avslapping helt fra du tar hunden ut av bilen eller ankommer treningsområdet.
– Hunder som går langt foran eieren hindres i å komme seg framover til kontakt er oppnådd. Evt. gå tilbake til utgangspunktet og prøv på nytt.
– Hunder med høyt stress og forventninger om å hilse på alle er vanskelige å trene. Hold så stor avstand til de andre som hunden din trenger for å lykkes i treningen/ klare å beholde kontakten med deg.
– Vær ikke redd for å be noen som kommer for nær deg om å flytte seg.

Sitteområdet benyttes til avslappingstrening og alle bør unngå å trene fartsøvelser eller belønne med pipeleke, jaktlek eller kamplek i umiddelbar nærhet.
– Spør først de som sitter der om du ønsker å bruke området til disse aktivitetene i din trening.

Plukk opp etter hunden og ta med posen hjem.
Ikke la hunden markere/tisse på biler/gjenstander.

Drikkeskåler og matskåler skal ikke deles uten å avtale med eier av skålene. Dette er for å unngå smitte av sykdommer.

Ved mistanke om smittsomme sykdommer/utøy i etterkant av trening, ta kontakt med noen i styret slik at flest mulig kan varsles for å begrense spredningen. Hold hunden unna treningen hvis du mistenker at hunden er syk eller har lus.

Disse punktene er utarbeidet sammen med våre medlemmer på treningene. De er laget for hundens (og ditt) beste. Derfor håper vi at du respekterer dem. 🙂